ŠTA ZNAČI KADA LETELICA OTEŽANO SLETI: Pilot objasnio posle incidenta sa helikopterom predsednika Irana
Ibrahim Raisi, Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH ID: 11784959

potraga za putnicima

ŠTA ZNAČI KADA LETELICA OTEŽANO SLETI: Pilot objasnio posle incidenta sa helikopterom predsednika Irana

Bivši pilot helikoptera Eš Aleksander-Kuper rekao je za "Skaj njuz" da izraz pokriva čitav niz scenarija, od prilično mekog ili nenaglašenog sletanja koje "savija malo metala", pa sve do "katastrofalnog pada"

Objavljeno: 16:12h

Iranski državni mediji javili su da je danas helikopter iranskog predsednika Ebrahima Raisija bio prinuđen da izvrši tzv. "teško sletanje" zbog lošeg vremena dok se vraćao iz Azerbejdžana, nakon čega je pokrenuta opsežna potraga za putnicima.

Nakon što je stigla potvrda iz Irana da je došlo do tzv. "teškog sletanja", tačnije nakon što je ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio da je "helikopter imao incident pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu", postavlja se pitanje šta znači kada letelica "teško sleti".

Bivši pilot helikoptera Eš Aleksander-Kuper rekao je za "Skaj njuz" da izraz pokriva čitav niz scenarija, od prilično mekog ili nenaglašenog sletanja koje "savija malo metala", pa sve do "katastrofalnog pada".

- To je veoma širok spektar potencijalnih ishoda na koje se možda pozivaju. Često se koristi kao kod za pad. U ovoj situaciji, gledajući vremenske prilike i slušajući primere o tome kakav bi teren mogao da bude, zvuči kao užasna područja da budete primorani na sletanje koje je bilo neplanirano - objašnjava bivši pilot helikoptera.

Prinudno sletanje helikoptera

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Irana, Ahmad Vahidi potvrdio je danas da je helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem navodno imao incident pri sletanja u istočnom Azerbejdžan, dok je opsežna potraga za putnicima u toku.

Spasilačke snage Crvenog polumeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izveštaja o mogućoj nesreći, navodi "Tasnim", dok "Irna" prenosi na da je na teren upućeno 16 spasilačkih ekipa, ali zbog neprohodnosti terena i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno jake magle, akcija traganja i spasavanja će potrajati.

Među putnicima helikoptera, osim Ebrahima Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi agencija "Irna".

Bonus video:

00:28

LUZIJANA: Helikopter se survao na most pa izgoreo, stradao pilot

(Espreso/Blic/Marija Sušić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.